Hoofd op beentjes

De laatste tijd krijg ik steeds vaker de vraag of ik mensen kan helpen ontspannen. “Ank, kan je me helpen om uit mijn hoofd te komen?” Natuurlijk en graag. Maar eigenlijk is het toch een heel verontrustende vraag. Het laat mij in elk geval zien hoe belangrijk en dominant ons hoofd en ons denken is en hoe weinig we nog bezig zijn met de rest van ons lijf.

Ik herken het als geen ander. Ik heb in het verleden vaak genoeg in een coachingtraject mezelf getekend als een hoofd met twee beentjes eronder. En ooit vond ik dat eigenlijk ook helemaal geen probleem. Sterker nog: ik was er best trots op. Want dat hoofd had me wel gebracht waar ik was. Het hoofd werkte goed, snel, was scherp en adrem en had altijd een antwoord of een oplossing. En toch, ergens ging het mis.

Nu weet ik dat je ook naar het geheel moet kijken. Dat dat lijf er niet alleen is om te zorgen dat er onder dat hoofd beentjes zitten om het hoofd te verplaatsen, maar dat er best handige functionaliteiten in dat lijf zitten. En ook weet ik nu dat het lijf ook heel slim is. Op een andere manier dan het hoofd maar net zo intelligent. En het hoofd kan helemaal niet functioneren zonder de rest. Vergelijk het met een auto. Je moet niet alleen brandstof in een auto gooien maar soms ook eens de olie controleren, de banden oppompen en kijken of alle lampen het nog doen. Want alles samen maakt het een auto.

Nu, wat jaren en ervaringen later, voel ik dat hele lijf dat tussen dat hoofd en die beentjes zit. En dat is toch lekker! Het heeft me veel tijd en oefenen gekost en ging niet zonder slag of stoot. Want dat hoofd heeft een eigen willetje. “Hoezo gaan we aandacht besteden aan dat lijf onder mij?” Heel wat uren yoga, meditatie en ademhalingsoefeningen verder kan ik zeggen dat ik echt contact heb met mijn lijf. Na een uur ashtanga yoga voel ik in de levensenergie echt vibreren in mijn hele lichaam.

En dat lijf vertelt me hoe het met me gaat. Ik voel pijn in mijn schouder als ik te lang heb gewerkt, ik voel vermoeidheid, irritatie en spanning in mijn buik. En als ik merk dat ik stress heb kies ik er soms voor een uur ademhalingsoefeningen te doen. Daarna is mijn dag echt weer leuker. Mijn lijf weet het vaak al voordat mijn hoofd het heeft geanalyseerd. Dat mag mijn hoofd blijven doen. Want samen werken ze het beste. Als één geheel.

Chat openen
1
Hallo, hoe kan ik je helpen?