De kracht van de adem

De adem is een krachtige tool die je kan inzetten om tot rust te komen, meer lichaamsbewust te worden en blokkades op te ruimen. De huidige manier van leven vraagt van ons dat we ‘veel in ons hoofd zitten’. Soms vergeet je zelfs te voelen door dat vele denken. Focus op de ademhaling en de ademfrequentie verlagen kan helpen de rust te vinden en meer contact met je lichaam te maken. Ook kan de adem worden ingezet om de in het lichaam opgeslagen blokkades, oude emoties of angsten op te ruimen. Juist door te ademen en te voelen in plaats van er over te praten.

Je ademt ongeveer 16000 keer per dag. Maar hoe vaak doe jij dat bewust?

verbonden adem

Verbonden Ademhaling

Holistic breathing, verbonden ademhaling of transformational breathing is een krachtige ademhalingstechniek waarbij je bewust gaat ademen en de inademing verbindt aan de uitademing. Normaal ben je je niet bewust van hoe je ademt maar met deze techniek beïnvloed je je adem waardoor het een krachtige zelfhelend instrument wordt. Door deze actieve ademhaling krijgt je lichaam de kans blokkades te openen en vastzittende emoties op te ruimen. Je levensenergie gaat weer stromen en je voelt precies wat er gebeurt en wat je nodig hebt.

Je ademt de hele dag. En meestal helemaal onbewust. Je adem past zich aan aan de situatie waarin je je bevindt, je fysieke inspanning en je gemoedstoestand. Zo kan je in een spannende situatie je adem inhouden of juist een zucht van verlichting slaken als iets gelukt is.

Afhankelijk van je ademfrequentie haal je tussen de 8000 en 36000 keer per dag adem. In stressvolle situaties is je ademfrequentie anders dan wanneer je ontspannen bent. En deze verandering van de ademfrequentie heeft invloed op processen en spierspanning in je lichaam. Sneller ademen zorgt voor meer spierbewegingen en kost meer energie, een verstoorde hormoonhuishouding en de aanmaak van meer adrenaline. Een ademhalingsfrequentie van 16 keer per minuut staat gelijk aan met 20 kilometer per uur tegen de wind in fietsen!

Meer weten over de werking van de adem?

Lees hier over het ademhalingsstelsel.